Actualitat Notícies

El 83% dels consumidors considera que la rebaixa de l'IVA en aliments bàsics ha sigut ineficaç, segons una enquesta de FACUA
El 83% dels consumidors considera que la rebaixa de l'IVA en aliments bàsics ha sigut ineficaç, segons una enquesta de FACUA

8 de cada 10 consumidors consideren que la rebaixa de l'IVA en aliments bàsics i la prohibició de pujar marges de benefici aprovades pel Govern han sigut ineficaços, segons una enquesta realitzada per FACUA-Consumidors en Acció.

A la pregunta Consideres que la baixada de l'IVA en uns certs aliments bàsics i la prohibició de pujar marges de beneficis en els seus preus ha sigut eficaç? el 83,3% dels enquestats ha assenyalat que no perquè la baixada ha sigut molt xicoteta i molts preus han continuat pujant injustificadament.

Només el 11,5% dels participants considera que la mesura ha beneficiat a la seua economia: el 9,8% creu que ho ha fet lleument i únicament un 1,7% entén que s'ha vist beneficiada molt.

L'enquesta, en la qual han participat 3.252 consumidors de tota Espanya, ha sigut realitzada per FACUA entre el 15 de gener i el 6 de febrer.

FACUA ve denunciant la passivitat del Govern davant les pujades de preus en la majoria d'aliments afectats per la rebaixa de l'IVA, que segons el reial decret llei pel qual es va aprovar la mesura no poden ser objecte d'augments en els marges de benefici. Una anàlisi realitzada per l'associació sobre l'evolució dels preus entre gener de 2023 i gener de 2024 constata nombrosos casos d'increments en els supermercats superiors als que s'han produït en origen.

L'associació porta mesos reclamant al Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 de Pablo *Bustinduy l'obertura d'una investigació per la qual es requerisca a les principals cadenes de distribució informació sobre els motius de les pujades de nombrosos aliments i, en cas de no acreditar l'absència d'increments en els seus marges, els òbriga expedients sancionadors.

Fixar preus màxims, l'opció més reclamada

Aquesta enquesta també consolida la fixació de preus màxims en els aliments bàsics com l'opció més reclamada pels consumidors per a fer front als alts preus en aquests productes.

A la pregunta Amb quina mesura creus que el Govern beneficiaria més als consumidors davant les pujades de preus dels aliments? el 47,5% dels enquestats trien l'opció de la fixació de topalls als preus, molt per davant de la resta. Està a més 13 punts per damunt que al desembre de 2022, quan l'associació va llançar una primera enquesta que incloïa aquesta mateixa pregunta.

En segona posició, molt lluny de la primera, es troba l'opció de baixar encara més l'IVA als aliments bàsics, amb només un 16,3% dels usuaris que consideren que seria el més adequat. Fa poc més d'un any, aquesta mesura havia sigut triada per un 26,5% dels participants.

Més allunyada està l'opció d'imposar impostos als grans establiments pels seus beneficis extraordinaris, triada per un 13,7% dels enquestats, mentre que el 6,2% preferiria imposar-los a les grans marques d'alimentació.

Per part seua, només un 5,6% dels consumidors que han participat en l'enquesta es decanta per entregar un xec a les famílies amb menys recursos com a mesura més beneficiosa davant les pujades de preus dels aliments.

Contemplat en la llei del comerç

A la llum d'aquests resultats, FACUA recorda una vegada més que la Llei d'Ordenació del Comerç Minorista, de 1996, permet al Govern aplicar preus màxims als aliments bàsics per a evitar l'especulació i el perjudici als consumidors. Una mesura que l'associació ve reivindicant.

Així, l'article 13, relatiu a la llibertat de preus, assenyala que “el Govern de l'Estat, prèvia audiència dels sectors afectats, podrà fixar els preus o els marges de comercialització de determinats productes, així com sotmetre les seues modificacions a control o a prèvia autorització administrativa”.

Una capacitat que està prevista en diversos supòsits, entre ells “quan es tracte de productes de primera necessitat o de matèries primeres estratègiques” i “excepcionalment i mentre persistisquen les circumstàncies que aconsellen la intervenció, quan, en un sector determinat, s'aprecie absència de competència efectiva”.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías