Actualitat Notícies

L'estafa' de la doble crida continua vigent
L'estafa' de la doble crida continua vigent

Et recordem que OCU només fa les seues recomanacions a través de les seues publicacions, i que és il·legal usar el nom d'OCU amb finalitats comercials o publicitaris, com denunciem.

Un ús indegut i prohibit del nom d'OCU

Portem bastant temps denunciant que alguns consumidors estaven sent víctimes de la “l'estafa de la doble anomenada”, la fi última de la qual sembla ser aconseguir que, mitjançant enganys, acaben canviant de companyia. Aquesta dubtosa pràctica afecta a clients de diferents operadores (Pepephone, Movistar, Vodaphone...), i a més, en molts casos es recorre al nom d'OCU com a argument per a convéncer a l'usuari de la bondat del canvi. És una estafa que des d'OCU insistim a desemmascarar.

Compte amb el vishing: tracten d'enganyar-te

Els ciberdelinqüents no descansen i cíclicament tornen a l'atac. De fet, en aquestes setmanes s'estan tornant a produir aquest tipus de crides: hem rebut queixes i consultes en OCU sobre aquest tema, i tant la policia com les pròpies operadores han avisat d'aquests casos de vishing, d'aquestes estafes que consisteixen falses crides en el seu nom (i utilitzant a OCU com a argument): demanem prudència.

Dues crides consecutives

Aquest engany consisteix en una elaborada trama:

 • L'usuari rep una trucada en la qual qui anomena es presenta com la seua actual companyia, i li anuncia que s'aplicarà una pujada imminent d'una important quantia (entre 15 i 20 euros, segons indiquen els consumidors afectats) sobre la quota mensual de la tarifa que tenen contractada. Però aquesta crida és un engany: no és la seua companyia qui anomena, sinó els supòsits “*timadores”.
 • Poc temps després, rep una segona crida, aquesta vegada d'una altra companyia que li ofereix una bona oferta si contracten la seua tarifa, i a vegades fins i tot esmenten que aquesta companyia a la qual han de canviar-se és la recomanada per OCU.

Tot això és mentida: el que es persegueix és que, enganyat, l'usuari canvie de companyia.

La nova normativa sobre anomenades comercials no ha aconseguit encara impedir aquest tipus d'anomenades comercials no sol·licitades en les quals l'empresa que anomena no s'identifica, amb el que l'usuari no pot exercir el seu dret a revocar el consentiment (si és que en algun moment es va concedir). Des d'OCU també ens queixem del *dificil que és per a l'usuari saber qui és responsable d'un número de telèfon que s'utilitza per a fer anomenades com aquestes: és habitual que les operadores recórreguen a subcontractes als qui traslladen la responsabilitat directa per aquestes pràctiques enganyoses.

Quan has de desconfiar?

 • Reps dues crides en el mateix dia o molt seguides.
 • Et comuniquen la pujada per telèfon . Generalment les pujades s'anuncien per escrit, juntament amb la factura mensual.
 • Les pujades anunciades superen 10 euros. Els increments solen ser menys significatius, d'entre 1 i 5 euros.
 • T'anuncien una pujada imminent: t'han d'avisar d'increment en la teua tarifa amb almenys 30 dies d'antelació.
 • Si la companyia que et fa la nova oferta no s'identifica, o només diu que la tarifa de la companyia oferida està avalada per OCU, la qual cosa és rotundament fals.

Insistim: això que OCU avala una determinada tarifa és una mentida que #*Nocuela, i així ho hem denunciat. El que sí que fem és ajudar als usuaris en contractar la millor tarifa de telecomunicacions.

Si la teua tarifa empitjora, canvia't

Qualsevol companyia pot canviar unilateralment la seua política de preus i pujar la factura dels seus clients quan ho decidisca, però:

 • Ha de donar un preavís de 30 dies (generalment, es fa per escrit i al costat de la factura).
 • Si el client no està d'acord amb la pujada, pot canviar de tarifa o companyia sense cap penalització, encara que tinga permanència.

No estàs d'acord amb la tarifa que tens contractada? Canvia't i paga menys: OCU t'ajuda

Consells d'OCU per a contractar a cap segur

 • Verifica amb la teua companyia si aquestes pujades són reals.
 • Si t'ofereixen una bona oferta per via telefònica, demana sempre que te l'envien per escrit per correu electrònic.
 • Recorda que si decideixes contractar una nova tarifa per telèfon, com a contractes fora de la botiga física, tens 14 dies naturals per a desistir del contracte.
 • Sistemàticament, desconfia de qui no s'identifica degudament.
 • I desconfia encara més de qui use el nom d'OCU per a fer-te contractar un producte o servei argumentant que ho recomanem: OCU ofereix les seues recomanacions exclusivament a través de les seues publicacions i mai autoritza l'ús del seu nom per a activitats comercials o publicitàries de les empreses. Si una companyia utilitza OCU com a argument de venda, estan actuant de manera enganyosa i il·legal. Així ho hem denunciat i continuem fent-ho.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		      W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías