Europa continua treballant per la unificació del mercat de capitals europeu, i el fa amb la finalitat de potenciar el creixement i la inversió entre els diferents països que conformen la Unió. Aquest matí el Consell Europeu ha fet un pas més per a garantir que els pagaments entre ciutadans del Vell Continent siguen el més immediats possible.
Així, aquest dilluns, els *Ventisiete han adoptat les noves regles per a garantir que les transferències bancàries arriben de manera immediata als comptes dels particulars i les empreses de la Unió Europea i de l'Espai Econòmic Europeu. Però, suposa una millora per al consumidor i un repte per a *Bizum?
«La regulació de pagaments instantanis permetrà a les persones transferir diners en deu segons en qualsevol moment del dia, fins i tot fora de l'horari comercial, no sols dins del mateix país sinó també a un altre estat membre de la UE», detalla el Consell en una nota de premsa.
Què implica per al consumidor?
«Tindre transferències immediates per a tots els països europeus és un avanç per als usuaris en qüestió de rapidesa i eficàcia. No obstant això, suposa un repte en qüestió de seguretat», explica el responsable d'Estudis de *Asufin, Antonio Gallardo, que afig que, en efectuar-se en tan sols 10 segons, el client no té marge d'error.
Subscriu-te ara! Informar, analitzar i opinar amb llibertat de criteri cobra un valor afegit de denúncia en defensa i protecció dels valors essencials de la nostra convivència.
+ informació
3 mesos x 1 €/mes
En aquest sentit, Gallardo també agrega que és important que se seguisquen les recomanacions del Parlament, que apunten que s'indique de manera correcta a qui va dirigit els diners i que així es puga realitzar l'operació sense risc. Al que Gallardo afig que «és important que el consumidor canvie de mentalitat per a evitar fraus i es prenga el seu temps abans de realitzar una transferència».
En concret, segons les noves regles, «els proveïdors de pagaments instantanis hauran de verificar que l'IBAN i el nom del beneficiari coincidisquen per a alertar al pagador sobre possibles errors o frau abans de realitzar una transacció. Aquest requisit també s'aplicarà a les transferències regulars».
En quan a quan començarà a aplicar-se, des del Consell recorden que les noves normes actualitzen el reglament de la Zona Única de Pagaments en Euros (SÀPIA, per les seues sigles en anglés) i entraran en vigor després d'un període de transició, encara que no especifica dates. Aquest «serà més ràpid en l'eurozona i però tindrà una entrada més gradual als països no pertanyents a la zona de l'euro, ja que necessitaran més temps per a adaptar-se».
Què passarà amb *Bizum?
Tal com indica Gallardo, la mesura és totalment compatible amb la plataforma de pagaments gratuïts *Bizum: «El que podria passar és que torne al seu origen. És a dir, que els consumidors utilitzen *Bizum per a operacions més xicotetes i del dia a dia i usen les transferències per a altres més quantioses», resumeix.
Fonts de *Bizum, per part seua, consideren que no canviarà res per a la plataforma ja que aquest compte amb altres beneficis com la comoditat i la rapidesa.
«*Bizum s'ha avançat a la tendència de l'auge del pagament compta a compte. L'àmbit dels pagaments, la implantació de les transferències immediates és una tendència ja apuntada i impulsada pel Banc Central Europeu, que estima que en 2030 el 60% de les compres comerç electrònic i 20% presencial seran mitjançant transferències instantànies. Aquesta tendència és ja realitat a Espanya, on suposaven més de la meitat del total de transferències (53,6%) en 2023, mentre en la zona euro el percentatge va ser sol del 15,5%», detallen fonts de la plataforma.
Costarà diners?
Segons indiquen des del Consell, «els proveïdors de serveis de pagament, com els bancs, que ofereixen transferències de crèdit estàndard en euros, hauran d'oferir el servei d'enviament i recepció de pagaments instantanis en euros i, si s'apliquen càrrecs, aquests no hauran de ser superiors a les transferències de crèdit estàndard».
El reglament concedeix accés a les entitats de pagament i de diners electrònics (*PIEMI) als sistemes de pagament, modificant la directiva sobre la fermesa de la liquidació (*SFD). En conseqüència, aquestes entitats quedaran cobertes per l'obligació d'oferir el servei d'enviament i recepció de transferències de crèdit instantànies després d'un període transitori.
El reglament inclou, a més, una clàusula de revisió que exigeix a la Comissió Europea presentar un informe que continga una avaluació de l'evolució de les càrregues creditícies.
Consulta la notícia original ACI